funiQ logo

Pisky sétány, Tihany

A Visszhang-domb tövéből indul és egészen az apátságig vezet a Pisky sétány, amelynek elején tájékoztató tábla elirányít el bennünket a megfelelő jelzéseken az Óvár, a kálvária, vagy épp a Barátlakások felé.

Visszahang-domb és a Pisky sétány
Visszahang-domb és a Pisky sétány Fotó: funiQ

Miután kipróbáltuk, hogy működik-e a híres visszhang (működik, kipróbáltuk), elindulva a sétányon a mellvéd előtt sok helyen találunk padokat, ahol megpihenve gyönyörködhetünk a szemkápráztató balatoni panorámában. Jobb kéz felé pedig kellemes hangulatú vendéglátóegységek és szuvenírboltok sora mellett sétálunk el.

Panoráma a Pisky sétányról
Panoráma a Pisky sétányról Fotó: funiQ

Nagyjából a sétány felénél félköríves kilátópont és egy ivókút szakítja meg a Pisky sétány addig egyenes útját, néhány méterrel továbbhaladva a bal oldalon pedig apró fa kapu mögött rövid lépcsősor áll, itt juthatunk fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz. A Skanzen után egy újabb érdekes látnivalóhoz érkezünk, ez a Fazekasház, ahol kézzel készült kerámiákat csodálhatunk meg egy műemléki házban és annak kertjében. Ennek az épületnek a bejárata a sétányra párhuzamos Batthyány utcából nyílik.

Fazekasház
A Fazekasház a Batthyány utca felől Fotó: funiQ

Közeledve az apátsághoz jobbra a Csokonai-liget terül el mellettünk, balra újabb kilátópontokhoz érünk. Az elsőnél valószínűleg mindannyian megállunk néhány percre, hiszen alig merjük elhinni, hogy tényleg egy faágyú áll előttünk. Ittlétének magyarázatát a mellvéd oldalán lévő tájékoztató táblán olvashatjuk. Az ágyú egy legendához kötődik, amely szerint valamikor régen a balatonfüredi bíró megadóztatta a kilátást Tihany felé, ami meglehetősen sok pénzt jelentett Füred számára. A tihanyi bíró felesége nem nézte jó szemmel, hogy Tihany szépségén más húz hasznot, irigyelte is Füred bevételét, így férjét megpróbálta rávenni, hogy tegyen valamit az ügyben. A bíró egy idő után megunta felesége nyaggatását, és kíséretével Füredre ment tárgyalni, de megegyezés nélkül tértek haza. Otthon aztán balatoni borokkal vigasztalódtak, másnapra pedig gyűlést hívtak össze. A megbeszélésen kieszelték, hogy egyszerűen fognak egy ágyút és azzal szétlövik Füredet. Ám akadt egy problémájuk: nem volt Tihanyban kovács, aki ágyút készíthetett volna. Ekkor az asztalos felajánlotta, hogy elkészíti az ágyút fából.

faágyú a Pisky sétányon
Faágyú a Pisky sétányon Fotó: funiQ

Amikor a harci eszköz elkészült, jól megtömték puskaporral és beletették a szintén fából faragott ágyúgolyót, majd a szerkezetet Füred felé fordították. A tömeg körülállta az ágyút, hogy jól lássák, amikor Füred elpusztul. Csakhogy amikor elsütötték az ágyút, az mint egy virág nyílt szét, felrobbant darabjai megsebesítve a tömeget. A bíró, akit halálosan megsebzett az ágyú, utolsó szavaival a tihanyiakhoz szólt és elégedetten jegyezte meg, hogy ha Tihanyban 16 ember halt bele a "harcba", akkor Füreden biztosan borzalmas a pusztítás. Mindeközben a fürediek élték teljesen átlagos napjukat, még az ágyúszót sem hallották. A legenda szerint a tihanyi bíró felesége is megsérült, élete végéig megnémult.

A Pisky sétány végén, az apátsághoz legközelebb eső két íves kilátónál pénzérmével működő távcső segítségével a teljes déli partot is szemügyre vehetjük közelebbről.

Ha a sétánytól elindulunk az apátság felé, megnézhetjük Bohdan Korzs ukrán szobrász I. Andrást és feleségét, Anasztázia királynét ábrázoló szobrát, amely a Csokonai-liget "bejáratában" áll. Sétánk végére érve szinte beleütközünk a tihanyi apátságba, aminek több száz éves fala nemrég még a hangunkat visszhangozta.

I. András és Anasztázia szobra
I. András és Anasztázia szobra Fotó: funiQ

A sétányt 2013-ra felújították, új burkolatot és a korábbinál magasabb mellvédet kapott. Ha sötétedés után sétálunk egyet a sétányon, a kivilágított templom és a túlparti fények különlegesen szép látványt ígérnek.

Pisky sétány apátság felőli része
Pisky sétány apátság felőli része Fotó: funiQ