funiQ logo

Tagore sétány, Balatonfüred

A Balaton parti sétány nevét egy Nobel-díjas indiai költőről kapta, Rabindranath Tagore-ról, aki - miután 1926-ban az Állami Szívkórházban meggyógyították - elültette a sétány első fáját. Egy hindu legenda szerint ha az ember idős korában fát ültet, megéli annak lombba borulását. Rabindranath Tagore tizennégy évvel később, 80 éves korában hunyt el. A fa azóta igen nagyra nőtt, ahogy azoké a hírességeké is, akik követve a költő példáját, újabb fákat ültettek.

A sétány elején található emlékfája mellett 1956-ban Tagore bronzszobrot helyeztek el, később egy emléktáblát is, amelyen a költő a faültetés alkalmából írt verse olvasható. A sétány 1957-ben vette fel Tagore nevét, felváltva ezzel Deák Ferencet.

A politikusok, költők, Nobel-díjasok ültette fák és emléktábláik mellett több szobor és mellszobor is helyet kapott a sétányon.

Tagore sétány Balatonfüreden
Tagore sétány Balatonfüreden Fotó: funiQ
  • Tagore sétány
    Tagore sétány Fotó: funiQ
  • park Füreden
    Park Füreden Fotó: funiQ
  • füredi fák
    Füredi fák Fotó: funiQ
  • kikötő
    Kikötő Fotó: funiQ
  • városnéző kisvonat
    Városnéző kisvonat Fotó: funiQ

A balatonfüredi hajókikötő előtt álló A Halász és a Révész szobrokat Pásztor János készítette 1937-ben. A hiedelem szerint, ha megsimogatjuk a szobrok csizmáját, egészen biztosan visszatérünk még Balatonfüredre. Ki tudja, igaz-e a legenda, mindenesetre a csizmák szép fényesek...

a Halász és a Révész szobra
A Halász és a Révész szobra Fotó: funiQ
  • a Halász szobra
    A Halász szobra Fotó: funiQ
  • Halász-szobor
    Halász-szobor Fotó: funiQ
  • Révész-szobor
    Révész-szobor Fotó: funiQ
  • Borsos Miklós: Balatoni szél című szobra
    Borsos Miklós: Balatoni szél című szobra Fotó: funiQ

Minden év augusztusában kinőnek a sétány közepén a Borhetek sátrai, ahol a vendégsereg szórakoztatását artisták, élő szobrok, zenészek, mutatványosok garantálják. A Kékszalag idején is rengeteg program várja az erre sétálókat, ahogy a nagy füredi események szinte mindegyike Füred szívében, a Tagorén zajlik.

esküvői fotózás a Tagore sétányon
Esküvői fotózás a Tagore sétányon Fotó: funiQ

A közel egy kilométer hosszú sétány keleti végét - az Aranyhíd sétányt mintegy lezárva - a patinás Esterházy strand uralja. Innen nyugat felé haladva az árnyékot adó platánfák alatt korzózhatunk, békésen megosztva a széles utat a biciklistákkal.

kerékpárút a Tagore sétányon

Jobbra Balatonfüred egyik újdonsága, a 2014-ben nyílt Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont hívogatja a turistákat. Kicsit északabbra a Szívkórház gyönyörű épülete áll, előtte a savanyúvizéről híres Kossuth-forrás ivócsarnoka. A szívkórházzal szemben áll a XVIII. század végén épült Horváth-ház - de kanyarodjunk vissza a sétányra.

Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált
Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált Fotó: funiQ

A sétány mentén számtalan szobor, emlékmű késztet megállásra minket, galériába rendeztünk néhányat közülük:

Quasimodo szobra
Quasimodo szobra Fotó: funiQ
  • Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapítójának szobra. Pethő Balatonfüreden hunyt el 1940-ben, az emlékére 2015-ben állítottak szobrot a Tagore sétányon.
    Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapítójának szobra. Pethő Balatonfüreden hunyt el 1940-ben, az emlékére 2015-ben állítottak szobrot a Tagore sétányon. Fotó: funiQ
  • Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapítójának szobra, részlet. Pethő Balatonfüreden hunyt el 1940-ben, az emlékére 2015-ben állítottak szobrot a Tagore sétányon.
    Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapítójának szobra, részlet. Pethő Balatonfüreden hunyt el 1940-ben, az emlékére 2015-ben állítottak szobrot a Tagore sétányon. Fotó: funiQ
  • Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez.
    Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez. Fotó: funiQ
  • Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez.
    Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez. Fotó: funiQ
  • "mosolygós" kút
    "mosolygós" kút Fotó: funiQ
  • Deák Ferenc-emlékmű
    Deák Ferenc-emlékmű Fotó: funiQ
  • Széchenyi István szobra
    Széchenyi István szobra Fotó: funiQ
  • az 1954. május 30-án felborult Pajtás hajó áldozatainak emlékére és a mentésben résztvevők tiszteletére állított szobor
    Az 1954. május 30-án felborult Pajtás hajó áldozatainak emlékére és a mentésben résztvevők tiszteletére állított szobor Fotó: funiQ

Balatonfüreden stílusosan keveredik a múlt századi hangulat a modernséggel, aminek tökéletes példáját láthatjuk a sétány nyugati végébe érve: a város egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházában kapott helyet egy modern, interaktív vitorlázástörténeti kiállítás.

a Vitorlázeum épülete
A Vitorlázeum épülete Fotó: funiQ