funiQ logo

Vaszary Villa Galéria, Balatonfüred

Vaszary Kolos egykori hercegprímás hosszú éveken át nyaralt Balatonfüreden. Pannonhalmi apát volt, amikor rendbe hozatta az akkor még a rend birtokában lévő fürdőt, amely mellé 1892-ben – már mint esztergomi érsek és a terület birtokosa – felépíttette a Czigler Győző tervezte eklektikus stílusú, tornyos nyaralóját, a Vaszary Villát. Halála után birtokait elárverezték, az 1920-as évek második felében pedig már honvédtiszti üdülőként szolgáltak az épületek. 1927-ben készült el a villa nyugati szárnya. A II. világháború végéig a Honvédségi Jóléti Alap tulajdonában volt a birtok, az '50-es évektől kezdve azonban a szovjet hadsereg birtokolta, egészen a rendszerváltásig.

Vaszary Villa

A villát 2010-re teljes körűen felújították, azóta kiállítótérként használják, amely Vaszary János festőművész munkáinak reprezentatív válogatásával nyitotta meg kapuit. Az alapvetően képzőművészeti alkotásokat bemutató villa mára a város egyik legjelentősebb - és nem mellesleg egyik legszebb - épülete lett. 

Vaszary Villa kertje, háttérben a Kerek-templom
Vaszary Villa kertje, háttérben a Kerek-templom Fotó: funiQ

Az épületben nem csak galéria, hanem Alkotóház is működik, a Vaszary Könyvesbolt és a Vaszary Kávézó társaságában. A villa körül lévő parkban is tegyünk egy kört, ha ott járunk, onnan a legszebb a rálátás a tornyos épületre.

A Vaszary Villa nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is tartalmas szórakozást ígér, hiszen a tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások már hat éves kortól különleges programot kínálnak a kicsiknek.

versek a Vaszary Villa kertjében
Versek a Vaszary Villa kertjében Fotó: funiQ
  • Vaszary Villa belseje
    Vaszary Villa belseje Fotó: funiQ
  • installáció a Vaszary Villában
    Installáció a Vaszary Villában Fotó: funiQ
  • Vaszary Villa a kávézóval
    Vaszary Villa a kávézóval Fotó: funiQ

A galériában a legnagyobb festőművészek alkotásait láthatjuk évről-évre, 2015 nyarától pedig a Szépművészeti Múzeum Cilinder és Lokni című osztrák biedermeier képváltogatása vendégeskedik itt a fővárosi múzeum felújítása idejére, két és fél évig.

Hivatalos honlap: www.vaszaryvilla.hu