funiQ logo

Keszthely múzeumai

Balatoni MúzeumA múzeumban megtekinthető állandó és időszaki kiállítások a Balaton történetével, állat- és növényvilágával, hajózásával, környező váraival ismertetik meg a látogatót. Az 1920-as években épült, neobarokk stílusú épületben lévő múzeum több neves díjat is magáénak mondhat.

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum Fotó: funiQ

Festetics-kastélyA XVIII. században épült kastély ma többféle kiállításnak is otthont ad, amelyek segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a XVIII-XIX. század főurainak életvitelébe. Az itt található Helikon könyvtár hazánk egyetlen épen megmaradt magánkönyvtára.

Történelmi PanoptikumA Sétálóutca alatt húzódó pincerendszerben közel 50 magyar király, hadvezér, író, költő emberméretű viaszszobra van kiállítva.

Horrorárium és Kínzó múzeumA nagyjából 200 éves épületben található múzeum a Középkortól az Újkorig elterjedt kínzási és kivégzési módszerekkel ismerteti meg a látogatót viaszbábok és képillusztrációk segítségével.

Népviseletes BabamúzeumKözép-Európa legnagyobb babamúzeumában közel 500 kiállított baba segítségével ismerhetjük meg az egykori Nagy-Magyarország különféle népviseleteit. Ugyanitt megcsodálhatjuk az akkori emberek népi építészetét bemutató miniatűr épületekből álló kiállítást is.

Nosztalgia Látványtár és GiccsmúzeumA múzeumban olyan, az 1800-as évektől kezdve használt és kiállított tárgyakat tekinthetünk meg, amelyeknek talán még a létezéséről sem tudtunk. A kiállítás egyik hátsó termében Giccs múzeumot, míg 2014-ben avatott részén egy Dr. Liposits Elemér emlékszobát találunk, tele orvosi felszerelésekkel.

Vidor JátékmúzeumEmlékszünk még gyerekkorunk plüss állataira, vagy az építőkockákra, amikből tornyot építettünk, majd leromboltuk azt? A homokban lökdösött, majd eltűnt Matchbox autónkra? A keszthelyi játékmúzeumban viszontláthatjuk régi kedvenc játékainkat, és megmutathatjuk azokat gyerekeinknek.

Marcipán Múzeum és CukrászdaA múzeumban nagyjából 100 rajzfilmfigurákat, népművészeti hagyományokat, épületeket ábrázoló marcipán alkotást csodálhatunk meg. Az egyik legnépszerűbb építmény a Festetics-kastély marcipán makettje.

Tüskevár Panoptikum (Matulárium)A Vidor Játékmúzeum épületében 2014-ben átadott panoptikum megeleveníti Fekete István Tüskevár és Téli berek regényeinek szereplőit. A Fekete István emlékszoba pedig néhány személyes tárgy segítségével visz közelebb az íróhoz.

Kályhák HázaA Festetics-kastély szomszédságában lévő Kályhák Háza 3 részből áll. Az elsőben tekinthetjük meg azt a több, mint 70 kályha, kemence makettet, amelyet Szalay Imre népi iparművész készített. A második területen tárgyakon lévő kerámiákat tekinthetünk meg, míg végül elérünk magába a fazekasműhelybe.

Reneszánsz Erotikus PanoptikumA múzeumban a reneszánsz és felvilágosodás korában született erotikus irodalmi alkotások, valamint a Káma Szútra néhány pajzán jelenetét bemutató szilikonbabákat tekinthetjük meg. A kiállításon helyet kapott néhány, a jelenkorból való szexuális botrányt felelevenítő bábu kompozíció is.

CsigaparlamentAz 1975 és 1989 között készült, a világon egyedülállónak számító Csigaparlamentet Miskei Ilona készítette 4,5 millió csigaház felhasználásával. Az alkotás a Parlament 1:33 méretarányú kicsinyített mása.

Lepke és egzotikus hüllőkiállításA Festetics-kastély bejáratának szomszédságában megnyitott kiállítás keretein belül megtekinthetjük 5 földrész lepkéinek és rovarjainak preparátumait, míg az egzotikus hüllőkiállításon élő varánuszok, óriáskígyók, teknősök terráriumai közé csöppenünk.

Rádió és Televízió MúzeumA közel 600 darabból álló kiállítás az 1920-as évek végétől mutat be különféle rádiókat, televíziókat, gramofonokat, lemezjátszókat. A közel 200 éves épület földszintjén főként Orion és Videoton márkájú készülékeket találunk.

Egyéb látnivalók: Magyar Mezőgazdasági Múzeum - Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Cadillac múzeum, Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma, Bacchus Bormúzeum, Vadászati kiállítás, Történelmi Modellvasút-kiállítás, Szendrey Júlia emlékszoba.