funiQ logo

Népviseletes Babamúzeum, Keszthely

Az 1999 tavaszán, egy 1858-ban épült régi magtár épületében nyílt Népviseletes Babamúzeum azért jött létre, hogy megismertesse mind a magyarokkal, mind a külföldiekkel a történelmi Magyarország viselettörténetét és népi építészetét. Ez Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű múzeuma a maga közel 500 kerámia, vagy porcelán fejű, kezű és lábú, textil testű babájával. 

A népi, iparos- és polgárviseleteket bemutató babák mellett, két külön vitrinben találjuk a közel 120 bábut, amelyek erdélyi viseleteket prezentálnak.

Míg az első és második emeleten megcsodálhatjuk a matyók, a palócok, vagy épp a kalocsaiak népi öltözetét, a harmadik szintre érve ezen a népek templomainak, házainak, gazdasági épületeinek, szél- és vízimalmainak kicsinyített másával ismerkedhetünk meg. Ezek az apró, 1:25 méretarányú épületek a korhű anyagból és formában jelennek meg.

Amellett, hogy megismerhetjük mit viseltek, és hol éltek ezek az emberek, a kiállított elemek között miniatűr luxus-, hadihajókat, kompokat is találunk.

A múzeum hivatalos weboldala: www.babamuzeum-keszthely.hu/hu/babamuzeum