funiQ logo

Szigetfürdő, Keszthely

A Balaton első vízre épült fürdőháza és csárdája, a keszthelyi Szigetfürdő 1846-ban épült fel.

1869-től kezdve a Balaton Fürdő Rt. tulajdonában állt a Szigetfürdő, akiktől 1890-ben a város vette át a fürdő és a park gondozását. A terület fenntartásához a Festetics család is hozzájárult. 

A mai Városi strand helyén a XX. század elején még nádas, és bérelhető csónakok kikötője volt.

A fürdő épületét az 1960-as években felújítás helyett lebontották, helyére fémből és betonból építettek szigetfürdőt. Ennek a helyén állították vissza több ütemben a 2000-es évek második felében a Szigetfürdő XIX. századi arculatát. Habár az építmény kívülről korhű, belülről azonban teljes mértékben kielégíti a modern igényeket. A belső térben találunk egy Balaton formájú fűtött medencét is. 

A strand körül pavilonsort találunk, amit a helyiek csak "Pavcsi"-ként emlegetnek. Ha ennénk egy finom hekket, lángost, vagy kolbászt, netán hazavinnénk valami szuvenírt, mindenképpen látogassunk el ide.

A felújításnak azonban még 2015-ben sincs vége. Tervezik a szigetre vezető híd átalakítását, később pedig rendbe hozatnák az úgynevezett angyalos kutat, ami a XX. század kezdetén a parti sétány jelképének számított. Ha mindezt sikerül megvalósítani,építenék még egy vízi színpadot és kialakítanának egy korhű sétacsónak-kikötőt.