funiQ logo

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Jókai Mór és felesége, Laborfalvy Róza 1857-ben nyaralt először Balatonfüreden, ám ez a látogatás valószínűleg mélyhatással volt rájuk, hiszen a következő években minden nyáron eltöltöttek itt néhány hetet. Nagyjából 10 évvel később vásárolták meg azt a telket, amelyen ma az emlékházként működő Jókai-villa áll.

A koraeklektikus stílusú nyaraló az 1870-es évek elején készült el, ám a házaspár már 1870 nyarán itt szállt meg éves nyaralásuk idején.

A híres magyar író több alkotása is ezen a helyen született meg. Ezek közül a legjelentősebb Az arany ember, amit itt fejezett be, de a Fekete gyémántokat, a Szegénység útját, a Damokosokat és számos, a budapesti lapok számára írt elbeszélést, regét írt meg itt.

Jókai 1889-ben, felesége halálát követően adta el a villát, ám a család 1908-ban visszavásárolta azt. Az ország egyetlen Jókai Mór Emlékháza 1954-ben nyitotta meg kapuit.

A kornak megfelelően berendezett épületben Jókai Mór személyes tárgyait is megtaláljuk, ilyen például a dolgozószobában lévő távcső, az író botgyűjteményének néhány darabja, ásványok és csigaházak, emellett Laborfalvy Róza színésznő múltját idézik a kiállított színpadi kellékek és egyéb relikviák. Az íróasztal körül Az arany ember című regény szereplőit láthatjuk, amik magának a méltán híres műnek, valamint a régmúltban itt élt embereknek is emléket állítanak.

A villa kertjében áll az a ma már legalább 120 éves császárfa, amelyet feltehetően maga Jókai ültetett. Ezen kívül a kertben áll Jókai Mór 1961-ben felavatott mellszobra, valamint egy Flóra istennőt ábrázoló szobor.