funiQ logo

Tüskecsarnok, Budapest

A Tüskecsarnok az 1996-os világkiállításra tervezett sportcsarnok, amelynek építési munkálatai a világkiállítás meghiúsulása után leálltak. A csarnok csaknem húsz évvel később, 2014-ben készült el.

Tüskecsarnok
Tüskecsarnok Fotó: funiQ

A csarnok a Rákóczi híd – akkori nevén Lágymányosi híd – budai hídfője mellett épített vasbeton- és acélszerkezetes sportcsarnok, amely a világkiállítás elmaradása miatt évekig befejezetlenül és kihasználatlanul állt. Az építési terület egy része a BME és az ELTE egyetemek sporttelepeihez tartozik, így a kiállítás után az egyetemekhez tartozott volna. 1998-ban az építkezést hosszú időre abbahagyták – ekkor nagyjából félig készült el a csarnok. 2012 elején részleges használhatóvá tették, és 2013 nyaráig állandó szabványméretű jégkorongpályát üzemeltettek itt. A Tüskecsarnok végül 2014 novemberében nyitotta meg a kapuit a kikapcsolódni vágyók előtt.

a Tüskecsarnok Magyar Tudósok körútja felőli bejárata
A Tüskecsarnok Magyar Tudósok körútja felőli bejárata Fotó: funiQ

A Tüskecsarnok épületének jellegzetessége, hogy a tetőszerkezet közepére nyolcvannégy gúla alakú üvegelemet építettek be. A csarnok innen kapta a nevét – az épület tetejére helyezett "tüskék" nappal a természetes fénynek adnak szabad áramlást, esténként pedig speciális világítással teszik látványossá a csarnok épületét. A tetőszerkezetet fémlemezekkel fedték.

üvegpiramisok a Tüskecsarnok mellett
Üvegpiramisok a Tüskecsarnok mellett Fotó: funiQ

A csarnokban sport-, szabadidő-, és kulturális rendezvényeket is szoktak szervezni – közel húsz sportág versenyeinek megrendezését teszi lehetővé. A csarnokban a sportolni és pihenni vágyók örömére két squashpálya, konditerem, spinning-gépek, valamint fitnesz- és wellness részleg is helyet kapott. 2016-ban pedig sor került a Tüske Uszodakomplexum, vagy más néven Lágymányosi Sportuszoda átadására is.

a Tüskecsarnok melletti uszoda bejárata
A Tüskecsarnok melletti uszoda bejárata Fotó: funiQ

A Tüskecsarnok koncerteknek, színházi előadásoknak, kiállításoknak, konferenciáknak, illetve céges rendezvényeknek is otthont ad. A nagycsarnok négyezer néző befogadására alkalmas, a lelátón több mint kétezer ülőhely van, emellett pedig összesen nyolc pénztár, négy ruhatár és egy büfé is üzemel itt.

Elérhetőség

Telefon: +36 1 255 2100, +36 1 255 2101
E-mail: tcsrecepcio@mnsk.hu
Web: www.tuskecsarnok.hu, www.facebook.com/Tüskecsarnok

Túraajánlatok

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.