funiQ logo

Kálváriák és szőlők között (Balatonszőlős - Mencshely, 38 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 38 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 384 m
Magasság min.: 180 m

Útvonal: NagyvázsonyMencshelyDörgicseVászolyPécselyTótvázsony

A Balaton-felvidék északi, kevésbé ismert részét tárja fel ez a kerékpártúra. Nagyvázsonyról indulva szép fekvésű, apró falvak, kálváriák és szőlőhegyek között tekerve fedezhetjük fel a környéket. A Balatonszőlősnél levő emelkedőhöz kell egy kis edzettség, de ezen kívül nincsenek jelentős szintkülönbségek az útvonalon.

Útvonal

Nagyvázsonyban a Kinizsi vár elől indul a túránk. A Vár utcáról a Kinizsi Pál utcára fordulva Mencshely irányába hagyjuk el a várost egy kisebb emelkedőn, az út menti fák árnyékában, mezők ölelésében. Enyhe lejtőn gurulunk be Mencshelyre. A bájos falu központjában érdemes megtekinteni a középkori eredetű evangélikus templomot. A templomot elhagyva tovább megyünk a Kossuth utcán Dörgicse irányába.

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Szőlők, présházak között ereszkedhetünk lefelé, majd egy erdőn át érjük el a dörgicsei szőlőhegyet és magát a festői falut, ahol szinte minden utcát terméskő falak szegélyeznek. Felsődörgicse központjában a Fő utcán balra kanyarodunk, majd az evangélikus templomnál ismét balra fordulunk Vászoly felé. Itt azonban érdemes néhány percre megállni, és a templom mögött megbúvó Szent Péter-templomromot megnézni. A templom első írásos említése 1082-ből való. Mivel építése a honfoglalás utánra tehető, a szépen felújított és gondozott rom kertjében egy egész alakos honfoglaló magyart ábrázoló szobor is található.

Szent Jakab Kútja forrás
Szent Jakab Kútja forrás
  • Szent Jakab-templom
    Szent Jakab-templom
  • Vízi-színpad
    Vízi-színpad
  • Galéria
    Galéria
  • Szent Jakab-templom
    Szent Jakab-templom
  • évszám a Szent Jakab-templom falán
    Évszám a Szent Jakab-templom falán
  • Szent Jakab kútja
    Szent Jakab kútja
  • Szent Jakab Kútja forrás melletti pad
    Szent Jakab Kútja forrás melletti pad
  • Szent Jakab-templom
    Szent Jakab-templom

Folytatjuk utunkat Vászoly felé, közben elhaladunk Kisdörgicse házai mellett. Egy erdővel benőtt dombot megmászva érkezünk meg Vászolyra, ahol érdemes egy kis kitérőt beiktatni: a falu szélén kis tavacska van, melyet a Szent Jakab Kútja forrás táplál, és ezen áll a falu vízi színpada. Ideális megállóhely a túra harmadánál.

Vászolyról a Vazul utcán tekerünk tovább Pécsely felé. Szőlőtőkékkel tarkított vidéken haladunk tovább, kivételes kilátással a környékre, míg egy méretes lejtőn le nem gurulunk Pécselyre. A fehérre meszelt parasztházak ennek a falunak is különleges hangulatot adnak, amit csak tetéz, mikor egy kanyarban előbukkan a református templom. Az y-kanyarban a bal oldali utat válasszuk, a Fő utcán, majd ahogy a tábla is jelzi, Tótvázsony felé fordulunk balra.

Balatonszőlős látképe északról
Balatonszőlős látképe északról Fotó: funiQ

Nemsokára elágazik az út, és jobbra fordulunk, Balatonszőlős irányába. Az erdőszélen haladva közelítjük meg Balatonszőlőst, bal kéz felől a Pécselyi-medence nagyszerű panorámája kísér minket. A község főutcáján elhaladunk a a középkori eredetű református templom, majd a katolikus templom előtt. A nagy kereszteződéshez érve balra, Tótvázsony felé kanyarodunk, de előtte akár egy pihenőt is tehetünk itt, nehéz szakasz következik.

kilátás a Papok Borozójától
Kilátás a balatonszőlősi Papok Borozójától

A főutcáról jobbra letérve, azzal párhuzamosan folytatjuk utunkat. A szőlőhegyi úton kapaszkodunk fel észak, Tótvázsony felé, ez később csatlakozik az országúthoz. Szőlők között, majd erdőben, egy kisebb szurdokon haladunk egy hosszú emelkedőn, majd elérve a tetőt, begurulunk a Magyar utcán Tótvázsonyba, eddig tartott a túra nehezebb része. Ereszkedés közben érdemes fel-felnézni, szemben a távolban a Bakony csúcsait láthatjuk.

1883-ban épült ház
1883-ban épült ház Fotó: funiQ
  • Bakony hotel udvara
    Bakony hotel udvara Fotó: funiQ
  • református templom
    Református templom Fotó: funiQ
  • ház a falu Veszprém felőli végén
    Ház a falu Veszprém felőli végén Fotó: funiQ
  • régi ház
    Régi ház Fotó: funiQ
  • Bakony hotel
    Bakony hotel Fotó: funiQ

Tótvázsonyban a templom után balra térve a Hajnal utcában (Aszófő irányába) jutunk ki a településről, majd egy erdő oldalában tekerünk tovább. Később, egy táblával jelölt kereszteződésnél jobbra tartunk Barnag irányába. Két apró falut szelünk át: Barnag és Vöröstó – mindkét helyen érdemes útba ejteni a XVIII. századi kálváriát. Barnagon rögtön a faluba érve jobbra kitérve találjuk a kálváriát, Vöröstónál pedig a falutábla előtt balra egy dombocskán áll a szép panorámájú nevezetesség.

A falu végében, egy kőkeresztnél jobbra fordulva hangulatos, virágos rétek szegélyezte úton érhetünk Nagyvázsonyba. Itt rácsatlakozunk a Kinizsi Pál utcára, ami visszavezet kiindulópontunkhoz, a Kinizsi várhoz.

Akár a túra előtt, akár utána, de érdemes közelebbről is megismerkedni a legendás Kinizsi Pálról elnevezett várral. A várban látható kiállítás végigvezet bennünket a négyemeletes torony különböző szintjein, ahol megtekinthetjük a korabeli élet különböző színtereit, mint például egy lovagtermet, az őrség szobáját, asszonyházat, de végigjárhatjuk a börtönkiállítást is.

A Balaton I. Aktív térkép összes túraajánlata

Cartographia - Balaton I-II. Aktív térkép A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balatonnál a Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találunk. A Cartographia Aktív térképéhez kapcsolódva összesen 22 kerékpáros és 2 gyalogos túrát ajánlunk leírással, képekkel, letölthető trackekkel.

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)