funiQ logo

Balatonberény

A déli part legnyugatibb települése, ahol a három strand mellett egy igazi gótikus templom vár minket.

1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla is járt a községben. (A nagy magyar zeneszerző balatonberényi gyűjtőútját a főutcán emléktábla is őrzi).

Túraajánlatok

Kis-Balaton-Nagyberek kerékpáros túra

Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs-Somogysámson-Marcali-Nikla-(Somogyvár)-Lengyeltóti-Buzsák-Csisztapuszta-Fonyód.

Hossz: 90 km

Látnivalók

Keresztelő Szent János-templom

Az 1350 körül épült katolikus templom a magyar gótika egyik fontos emléke. 1733-as átalakítása során kapta barokk tornyát, ám az épület többi része megőrizte az Anjou-kori építészet jellemzőit.

Múltház (Falumúzeum)

A régi talpas házban tekinthetjük meg a helytörténeti és népművészeti kiállításokat.

Egyéb látnivalók:

Szent Vendel szobor, 1956-os emlékmű, Kossuh Lajos mellszobra, Hősi emlékmű,  Szentháromság-szobor, Bartók Béla domborműporté, Kétfigurás parkdíszítő-szobor, Trianon-móló (Henger park), Gergye-kereszt, Horvát-kereszt, Kiss–Mikula-kereszt, Jézus-szobor, Mária-szobor, Kopjafa, Festőház, Csicsergő-félsziget, Balaton utcai park, Henger park, Szabadság téri park, Szőlőhegy, Műemlék pincék, Kagylós rétegsorok.

Szolgáltatások

Balatonberény - Községi strand A 350 méteres strandszakasz könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is. A víz lassan mélyül, a bejutást pedig egy hosszú stég is segíti. Az ingyenes parkolás mellett kerékpártárolót és ingyenes Wifit is igénybe tudunk venni.