funiQ logo

Budai vár (Budavári palota), Budapest

A Budai Várnegyedben, a Szent György téren találjuk a világörökségi védelem alatt álló Budavári Palotát vagy köznapi nevén a Várat. A királyok egykori lakhelye ma Buda egyik jelképe és fő turisztikai látványossága.

Budavári Palota
Budavári Palota Fotó: funiQ

Nemcsak építészeti látványosság, hanem kulturális központ is a Budavári Palota. Itt található a kiváló gyűjteménnyel rendelkező Nemzeti Galéria, a Budapest Történeti Múzeum és a kutatók által kedvelt Széchényi Könyvtár.

A Vár mai arculata több átalakítás eredménye, feltehetőleg fel sem ismernénk az eredeti középkori palotát, ha láthatnánk. A palota építésének kezdete a múlt homályába vész, de annyi biztos, hogy az 1300-as évek közepétől már folyt a gótikus stílusú vár építése.

Budai vár
Budai vár Fotó: funiQ

Nagy Lajos és Zsigmond király bővítései után Mátyás király korában már egy fényűző reneszánsz palotáról beszélhetünk, amely egész Európában ismert volt. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, a török megszállással hanyatlásnak indult az épület állapota, majd Buda felszabadításakor szinte teljesen elpusztult az is, ami akkorra maradt.

A palotát 1715-ben kezdték újjáépíteni, ám akkor a középkori romok nagy részét eltakarították, és helyükre egy barokk stílusú, ám kisebb méretű palota került, amelyet egy új épületszárnnyal bővítettek a század utolsó harmadában. Ekkoriban egy erre a célra épült kápolnában itt őrizték a Szent Jobbot.

A XIX. század végéig folyamatosan bővítgették az épületkomplexumot, 1875 és 1881 között pedig megépült a neoreneszánsz Várkert Bazár Ybl Miklós tervei alapján, akinek nevéhez fűződik a Vár újabb kibővítése is. Ybl vezetésével 1890-ben indult meg az építkezés, amely során felépült a krisztinavárosi szárny. 1904-ben fejeződött be a már Hauszmann Alajos által vezetett építkezés. A régi és új épületek teljesen körbezárták az egykori barokk udvart, így jött létre az úgynevezett Oroszlános udvar, amely a bejáratot őrző kőoroszlánokról kapta nevét. Az így létrejött épületegyüttest már ma is könnyedén felismernénk, bár napjainkig még sok változás történt az épületben.

Budavári palota udvara
Budavári palota udvara Fotó: funiQ

A II. világháború végén, Budapest ostromakor szörnyű károsodásokat szenvedett el a Vár, közvetlen bombatalálat is érte, és napokig égett az épület. Öröm az ürömben, hogy a rombolás miatt lehetővé vált a középkori palota maradványainak feltárása, számos gótikus lelet került ekkor a felszínre. Az 1960-as évek felújításai során a palota alaprajza nem változott, de belsejében nem törekedtek az egykori pompa helyreállítására, hanem inkább modernizálással tették alkalmassá a kulturális intézmények befogadására. A teljesen kiégett kupolát is máshogy építették vissza, a tetőszerkezet is kevésbé lett díszes.

A palota jelentősebb szobrai között megemlíthetjük a Fadrusz János faragta Kapuőrző oroszlánokat, illetve az emblematikus Mátyás-kutat, amely Stróbl Alajos munkája 1904-ből.