funiQ logo

Széchenyi-liget, Békéscsaba

Békéscsaba belvárosában található ez a 0,5 km²-es liget, amely természetvédelmi terület. Főbejáratában egy díszesen faragott székely kapu áll, amit Székelyudvarhely, Békéscsaba testvérvárosa ajándékozott a településnek.

1776-tól kezdve az evangélikus ó-temető egy része kapott helyet a mai liget területén.

Az 1831-es nagy kolerajárvány során elhunyt békéscsabaiakat közös sírokba temették, amelyekre 6 nagy dombot hordtak. Ezeket 30 évvel később elegyengették, és ma már csak egy kisebb halmon felállított márvány sírkő emlékeztet a halottakra. Az evangélikus ó-temető utolsó sírköve 1847-ből származik. A később épült sörház előtt volt a sír, eperfákkal körül ültetve.

A kolerajárvány után 15 évvel már terveket készítettek a helyiek, hogy a központban lévő temető helyére egy "közmulató" kertet létesítsenek. Az ötlettel kapcsolatban 1846 nyarán döntött a helyi vezetőség, és egy évvel később az ó-temetőt lezárták, 1850-ben pedig elkezdték felszámolni. Ezt követően a területet akácfa csemetékkel ültették be, és sétáló utakat alakítottak ki benne.

A községvezetés úgy gondolta, a közmulatóhoz sörház is kellene. Berger Izsák ajánlatát fogadták el, aki kocsmáltatási és vásári jogért cserébe vállalta, hogy felépíti a liget szélén a Sörházat. Itt egy főzésből 70 akó sört állítottak elő, az újonnan felépített szeszgyárból pedig főzésenként 15 akó 30 fokos pálinka született. A Sörház pincéjében gőzfürdőt létesítettek, amely azonban csak 1861-ben nyitotta meg kapuit. Berger Izsák Sörháza volt ekkor Békéscsaba egyetlen mulatóhelye. Hetente háromszor szólt a cigányzene, amire vígan mulatoztak a lakosok, nyaranta pedig a Sörház volt a színhelye a vándor színtársulatok előadásainak. 

Az 1850-es években a csemetefákkal beültetett parkot Sétakertnek, vagy Népkertnek is hívták a lakosok. 1860 nyarán kapta hivatalos nevét, a Széchenyi-ligetet. 

1865-ben a ligetet Sztraka Ernő városi mérnök tervei szerint kezdték parkosítani, kertészlakot és üvegházakat építettek benne.

1888-ban Doboznál a Fehér-Körös áttörte a gátat, és az árvíz még Békéscsaba vízparti részeire is betört. A hirtelen jött folyam elsodorta a régi parti vendéglőt, tönkretette a Berger fürdőt, a közönség pedig hosszú időn át elszokott a liget látogatásától. 

A helyi képviselő-testület szerette volna visszaállítani a liget korábbi látogatottságát, így pavilont építtettek, amelyet a nyári szórakoztatás és a színkör helyszínének álmodtak meg. Az építmény terméskő alappal, apatelki kővel készült. A favázas pavilon 160 m²-es teremmel, színpaddal, széles fedett folyosóval, fatoronnyal épült fel. 1896 tavaszán adták át.

A parkosítási munkálatokat Lischka Lipót főkertész folytatta, aki elsősorban honos fafajtákat telepített a ligetbe. Munkája eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ebben az időben egyre közkedveltebb hely lett a pihenni és szórakozni vágyó lakosok körében.

Az 1920-as években nyaranta a mulatókert pavilonja amatőr színtársulati előadások, báli mulatságok, közösségi rendezvények és más ünnepségek helyszíne volt. Az 1950-es évektől a szabadtéri színpadon könnyűzenei hangversenyeket, este mozi előadásokat tartottak. A pavilon területén lévő sörkert igen népszerű szórakozóhely volt. A liget fái alatt rövid időn át mini állatkert várta a gyermek látogatókat. Amikor a sörkert megszűnt a liget látogatottsága megcsappant.

Hosszú évekig nem használták a régi pavilont és a Sörházat, amik így egyre rosszabb állapotba kerültek. 2007-ben azonban felújították ezeket. A pavilonban kiállítások és könyvtár kaptak helyet, míg a Sörház jelentős felújítás és korszerűsítés után a mellette épült új emeletes szárnnyal együtt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület látogatóközpontja lett. Az épület az új külsőhöz új tartalmat is kapott, bázisa lett öko-turisztikai és környezeti nevelési programoknak, konferenciáknak, kulturális rendezvényeknek. A régi növényzet rendezése és új telepítése mellett ökoturisztikai ismeretterjesztő útvonalat alakítottak ki, amelyet gyalogosan és kerékpárral is be lehet járni, a sétautak mentén új utcabútorokat helyeztek el.  A szabadtéri színpad helyén létesült gyermekjátszótérrel a Széchenyi liget újból életre kelt, kellemes, üdítő színfoltja Békéscsabának.