funiQ logo

Kardoskút

Az Orosházától 7 kilométerre található község életét alapvetően meghatározza természeti környezete. Az egykori Vásárhelyi-puszta részeként itt található a környezetet bemutató Pusztaközpont és múzeuma, illetve szintén a közelben helyezkedik el a Fehér-tó, amelyet gazdag élővilága miatt nemzetközi egyezmény véd.

utcakép

Látnivalók

Evangélikus templom

1937-ben tették le az alapkövét, majd 1938-ban szentelték fel. Az országban ez volt az első tanyai evangélikus templom. 

A településen ismert egy történet, amely szerint a lelkész kiment a templom melletti földre, és elkezdte a búzát lekaszálni. Arra ment néhány parasztember a kocsijukon, és odakiabáltak neki, hogy "nem úgy kell azt tiszteletes úr!". Ekkor néhányan leszálltak, vágtak pár rendet, mutatva a lelkésznek, hogy "így kell ezt", aztán visszaültek a kocsira, és továbbmentek. A tiszteletes kaszálta tovább a búzát, mikor megint elhajtott egy kocsi nem messze tőle, akik megint csak megmutatták neki, hogyan is kell helyesen aratni. Így lett lekaszálva szépen lassan a lelkész búzája.

Evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Forradalmak emlékműve

A település önállóságának 50. évfordulóján, 1990-ben avatták fel a az 1848-49-es és az 1956-os forradalomnak emléket állító obeliszket. A mészkőből készült, hat méter magas szobor Kalmár Tibor alkotása.

Forradalmak emlékműve
Forradalmak emlékműve Fotó: funiQ

Pusztaközponti Helytörténeti Látogatóközpont

A község közelében található a Pusztaközpont, ahol helyet kapott egy közösségi tér, az olvasókör épülete, illetve itt található a Kardoskúti Múzeum is.

A központ udvarán a Vásárhelyi-puszta tanyavilágából ismert tárgyak kaptak helyet: kerekól, búbos kemence, táltosfa és galambdúc.

Az 1989 óta működő múzeum állandó kiállítása fényképes anyagokkal, preparált állatokkal mutatja be a Fehér-tó élővilágát és a környék múltját.

Kardoskúti Múzeum (Pusztaközpont)
Kardoskúti Múzeum (Pusztaközpont) Fotó: funiQ

Fehér-tó

A szikes tó a Kőrös-Maros Nemzeti Park része és a vizes élőhelyeket óvó Ramsari-egyezmény védelme alatt áll.

A vízi élőhely állatvilágában megtalálható a nagy lilik, a nyári lúd, a kanalasgém és a vadréce is. A tó közelében lévő Sóstói-telepen a nemzeti park szürkemarhát, racka- és cigájajuhot tenyészt, ezért a területnek nagy szerepe van a régi háziállatfajták megőrzésében.

kilátó
Kilátó Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű, Március 15. tér, Millenniumi emléktábla. 

Március 15. tér
Március 15. tér Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Története

Kardoskút településként csak 1949 óta létezik, de a terület és tanyavilága évszázadokig a Vásárhelyi-puszta része volt. Az 1800-as évek vasútépítése hozta el a fejlődést, mivel fontos szerepet adott a területnek állat- és terményszállításban.

A másik meghatározó esemény Kardoskút történelmében a helyi hidrogénmezők felfedezése, ami sok beruházót és szakembert vonzott ide, és mai napig az energiaipar a falu legfontosabb munkaadója.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ