funiQ logo

Eperjes

A Körös-Maros Nemzeti Parktól délre fekvő, közel 600 lakosú Eperjes Csongrád és Békés megye határán található.

Béke tér

A településen át vezet az Alföldi Kéktúra, amely az Országos Kékkör része. A túra Nagymágocs felől ér be Eperjesre, majd onnan Szarvas felé folytatódik.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent László király templom

A gádorosi Kisboldogasszony plébániához tartozó római katolikus templomot 2003-ban szentelték fel.

Szent László király templom
Szent László király templom Fotó: funiQ

Királyság puszta

A Körös-Maros Nemzeti Park fontos részét képezi ez az 1000 hektáros természetvédelmi szikes terület. A Kék túra útvonal a pusztán halad át, ahol védett állatok és csodálatos ritka növények is találhatóak.

Egyéb látnivaló: Király-tó, kopjafa, szökőkút.

Király-tó
Király-tó Fotó: funiQ

Története

Eperjest először 1954-ben említik, de a falu ősének tekintjük Kiskirályság községet, amelynek történelme a középkorig vezethető vissza.

 Évtizedeken át tartó pereskedés folyt a területért, amit Szilágyi Mihály, Mátyás király nagybátyja zárt le azzal, hogy birtokba vette Zelemérest, majd leromboltatta. Itt alapította meg a Mátyás király emlékére elnevezett Kiskirályság települést, ahova áttelepítette a néhai falu lakóit.

Búbos-kút

 A török pusztításból 1552- ben még feléledt a falu, de 1596-tól egészen 1722-ig csak pusztaként emlegetik. Két évvel később Harruckern báró, majd a Károlyi-nemzetség birtokolta a falut, végül 1837-től Szentes város tulajdonába került. Kiskirályság 1935-1954-ig önálló település volt, majd a községből és a szentesi határ egy részéből megalakult a mai Eperjes település. A falu területe csökkent, amikor Cserebökény és Árpádhalom megalakításához határrészeket vettek el a településtől.

A II. világháború után az ONCSA (Országos Nép- és Családvédelmi Alap) által támogatott házak épültek a faluban, amelyekből néhány ma is látható.

Eperjes határában, Csereszentlászlónál alakult 1921-ben a Szegedi Kenderfonó Rt. Kenderkikészítő gyára, ami a kenderfeldolgozó ipar központjának számított.