funiQ logo

Gutorfölde

A település Zalaegerszegtől délre található, könnyen megközelíthető a Zalaegerszeg–Rédics vasútvonalon vagy a 75-ös főúton. A községhez tartozik Náprádfa és Rádiháza is.

A tipikus zalai, dimbes-dombos környezetű Gutorföldét délről a Boli erdő, északon kiterjedt rétek, keleten és nyugaton termékeny szőlőhegyek ölelik közre. Gutorföldén találkozik a Berek- és a Szigeti-patak.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent István király-templom Miután a falu középkori, Szent Miklósnak szentelt templomát lerombolták a török hadak, Gutorfölde új templomot építtetett 1720-ban. A kis dombon álló épület eleinte csak temetőkápolnaként szolgált, majd 1860-ban toronnyal bővítették, amiben elhelyezték a falu harangjait.

Sarlós Boldogasszony-kápolna A kápolnát 1908-ban építették a falu külterületén, a Tófej-hegyen.

Gutorföldi horgásztó A falu kis taván lehetőség nyílik horgászni, a nyári szezonban akár még éjszakába nyúlóan is.

Rádiháza Területileg Gutorfölde településhez tartozik. A települést a magyar lótenyésztés fellegváraként tartják számon. Rádiházán lovasiskola működik - a lovasiskola lóállománya 16 sportlóból és egy kis lóból áll - illetve lovastáborokat is szerveznek. A ménest 1912-ben alapították.

Egyéb látnivalók: náprádfai kápolna, Szent Flórián-szobor, útmenti keresztek.

Története

A falu neve feltehetőleg a német Gunther személynévből származik, ebből vált helységnévvé.

Első írásos említése 1270-ből származik „Gunturdfelde” formában.

Eredetileg a Haholt-Buzád-nemzettség tulajdona volt, később a Himfi családhoz került. A török korban többször feldúlták, jelentős része elpusztásodott.

Náprádfa településrészre 1430 óta hivatkoznak, akkor még Peleske várához tartozott. Hosszú ideig a Széchenyiek birtoka volt, ma a község egyik utcája.

A község életére jelentős hatással volt az 1890-ben elkészült vasútvonal, amelynek jelenleg Gutorföldén és Rádiházán is van állomása.