funiQ logo

Szentjánosbogár-rajzás az Alcsúti arborétumban

Időpont: 2017. június 17. - június 30.

minden nap 20:15, 20:30, 20:45
jegyváltás a helyszínen

Helyszín:

Alcsúti Arborétum A 40 hektáron elterülő természetvédelmi területet Habsburg József nádor alakíttatta ki a XIX. század első felében. A különleges növényfajokból álló Alcsúti Arborétum burjánzó növényei között bújuk meg a család egykori kastélyának megmaradt főhomlokzata, valamint számos műemléki épülete.

Minden évben Szent Iván éj környékén repülő zöld lámpácskák szelik át az éjszakai eget, tömeges násztáncukkal kápráztatva el az embereket. Ebben az időszakban az éj leple alatt több ezer apró repülő lámpás öltözteti fel fényével az arborétum fáit. Az igen látványos párzási időszakban a röpképtelen nőstény szentjánosbogarak a fűben és az aljnövényzetben világítva várnak hím társukra, míg a ragyogva szálló hímek fel-alá repkedve keresik rövid életük párját.

szentjánosbogár-rajzás
Szentjánosbogár-rajzás Fotó: Sam Weng - Flickr CC-BY

A szentjánosbogár-rajzás egyedi természeti jelenség, amely csak június második felében, nagyjából két héten át látható. Ilyenkor több arborétum is kinyitja kapuit a külön csak a világító tomporú bogarak miatt érkező késő esti látogatók előtt. A szakvezetések során többek között azt is megtudhatjuk, mitől világít a szentjánosbogarak potroha és azt is, honnan kapták nevüket.

Országszerte több helyszín

A Szentjánosbogarak ragyogó nászához kapcsolódó rendezvénynek az Alcsúti Arborétum a központi helyszíne, azonban nem csak itt vehetünk részt vezetett sétákon. Az Agostyáni arborétumban, Bakonybélben, a Vácrátóti Botanikus kertben, az eplényi libegőnél, Fehérvárcsurgón, a Gemencben vagy Zircen is rendeznek hasonló sétákat. (Ajánlott oldal: www.bogarmester.hu)

A természet diktál

A programunk tervezésekor mindenképpen tartsuk észben, hogy a rajzás kezdete, vége és időtartama a bogaraktól függ, így érdemes mielőbb ellátogatni a parkba, hiszen korántsem biztos, hogy június legvégén még láthatjuk a bogarak látványos táncát. A másik fontos tényező az időjárás: nagy melegben vagy a szokásosnál hűvösebb időben is változhat a látványos jelenség időtartama.

A szakvezetésre előzetes regisztráció nincs, azonban indulás előtt érdemes odatelefonálni az arborétumba, hogy zajlik-e még a rajzás, és hogy van-e még jegy a kiszemelt napra, mert elég sokan látogatnak ki hozzájuk, főként a hétvégén. Fényképezni lehet a rajzást, de kizárólag vaku nélkül és csak az arborétum kijelölt útvonalain járva. Fontos tudni, hogy vihar esetén az arborétum zárva tart, biciklivel közlekedni és kisállatot bevinni pedig tilos.

Árak

Szentjánosbogár szakvezetésre minden nap 10 és 21 óra között vásárolhatunk jegyet.
  • Felnőtt: 2000 Ft
  • Nyugdíjas, diák: 1000 Ft
  • 3 éves kor alatti gyermek: ingyenes
szentjánosbogarak
Szentjánosbogarak Fotó: Takashi Ota - Flickr CC-BY

Elérhetőség

Tel.: +36 22 353 219 (Hétfőtől vasárnapig 10-18 óráig)
E-mail: info@alcsutiarboretum.hu
Web: www.facebook.com/arboretumalcsut, www.alcsuti-arboretum.hu