funiQ logo

Balaton kerékpárút: Nyugat-Balaton

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 49 km
Össz. emelkedő:  150 m
Össz. lejtő: -150 m
Magasság max.: 133 m
Magasság min.: 103 m

Ábrahámhegy - Badacsonytomaj - Badacsonytördemic - Szigliget - Balatonederics - Balatongyörök - Vonyarcvashegy - Gyenesdiás - Keszthely - Balatonberény

megérdemelt lazítás egy pihenőhelyen

A Balaton nyugati partját felfedező túránk Ábrahámhegy központjából indul. Itt, miután megmásztuk a kerékpárúton a kis dombot, lefelé haladva figyeljünk oda jobban, mert aki nem ismeri az útvonalat könnyen a rossz irányt választhatja. Szóval ne egyenesen-jobbra, hanem egyenesen-balra haladjunk! Az út továbbra is gyér forgalmú utcákon vezet minket. Átkelünk a vasúton és kiérkezünk a 71-es út mellé. Jól belátható, de nem túl jó minőségű kerékpárúton haladunk Badacsonytomaj-Badacsonyörsig. A településen kikerülünk egy buszmegállót, majd elérkezünk a Badacsony lábához. A vasúti megálló után ki kell mennünk az útra, majd az első lehetőségnél felkanyaradodunk a bazalttemplom irányába. Ha ez megvan, akkor már helyben vagyunk. Esetleg beiktathatunk egy kisebb pihenőt is, mivel az egyik legkeményebb szakasz előtt állunk. Ez pedig a Badacsonyt körbeölelő Római út.

légifelvétel
Légifelvétel

Forgalmas és emelkedőkkel tarkított, sokszor beláthatatlan útról van szó, így csak óvatosan haladjunk ezen a szakaszon. Aki megnézné a Badacsony központját is, figyelje a táblákat, nem lehet eltéveszteni. Több kápolna mellett visz tovább utunk és megfigyelhetjük, ahogy a Badacsony változtatja a formáját.

Eleinte olyan furcsának, távolinak néz ki, ám a jó szeműek hamarosan felfedezhetik a Ranoldert keresztet. Az út közepén köszönt minket a megszokott, klasszikus látvány: középütt a kereszt és a cukorsüveg forma. Majd beérkezve Badacsonytördemicre előtérbe kerülnek az egykori bazaltbányák. Tördemicen jön egy kis gurulás egészen a macskaköves útig. Keresztezzük a síneket, átkelünk a 71-es úton, majd Szigliget vár ránk.

Szigliget felé tekerve átmegyünk az Eger-patakon, majd választhatunk, hogy elhagyjuk a bringakörút útvonalát és betérünk Szigligetre, vagy folytatjuk utunkat és a kiváló minőségű, kissé emelkedős, de kiépített kerékpárúton haladunk.

Mielőtt tovább haladnánk, vessük egy búcsúpillantást a Badacsonyra – egy jó darabig nem fogjuk látni. Az elnyújtott emelkedős részhez érve hihetetlenül kiszélesedik a bringaút – különös élmény ez a szakasz (főleg a másik irányból érkezve). Középső részén találjuk az Antal-hegyi pihenőt. Utána kiérkezünk a 71-es út mellé, innen megfigyelhetjük a Tapolcai-medence tanúhegyeit: Szent György-hegy, Csobánc, Gulács stb. Tovább haladva feltűnik a Szigligeti vár is. Az újabb emelkedő csúcspontja a szigligeti bekötőútnál lesz. Ha megéhezünk, jobbra, az út túloldalán találunk egy csárdát. Tőlünk balra Szigliget látható, közben pedig feltűnik előttünk a távolban a Keszthelyi-hegység. Kellemes, sík rész következik, egészen a balatonedericsi elágazóig. Az út során a kissé rozoga fahidaknál vigyázzunk! Érdemes némelyiknél megállni, hogy megcsodáljuk a Szigligeti várat és a méltóságteljes Szent György-hegyet.

A vasúti átjáró után pici emelkedős rész jön, majd egy máig rendbe nem hozott rész okoz bosszúságot: a fák gyökerei által felpúposodott úton szinte képtelenség normális tempóban átkelni. Ha sikeresen túljutottunk ezen, akkor a megyehatáron elhaladunk a balatonedericsi Afrika Múzeum mellett, a maga egzotikus világával. Itt a kerékpárosok - rendhagyó pihenőként - akár tevegelve is utazhatnak egy kicsit. A Bece-hegyi buszmegállóig a 71-es mellett haladunk. Visszanézve láthatjuk a mögöttünk hagyott Szigligetet és a Badacsonyt. Jön egy balkanyar, majd a golfpálya között, egy igazán kellemes lejtős részben lehet részünk, alján 90 fokos, beláthatatlan kanyarral. Óvatosan haladjunk! Most jön az a szakasz, ami teljesen jó minőségű, de a 6-7 bukkanós miatt mégis nehezebben lehet haladni. A szakasz végen újabb vasúti átkelő következik.

Kitérő: Aki szeretne Magyarország legszebb panorámájában gyönyörködni itt hagyja el a kerékpárutat és forduljon észak felé az emelkedős útnak, mely a Római forráshoz vezető bekötőút mellett halad el. Ide térjünk be, majd innen kisebb ösvényeken (nem feltétlen kell a lépcsősoron haladni) a balatongyöröki Szépkilátóhoz érünk, ahonnan a Balaton híres-nevezetes tanúhegyei figyelhetjük meg.

Ezután elhaladunk egy kemping mellett, majd lassan megérkezünk egy igazán jó kis pihenőhelyhez, a Soós-öbölhöz. Érdemes itt is megpihenni. Innen Balatongyörök központja pár száz méterre található. A strand mellett haladunk egészen a mólóig. Ott választhatunk, hogy északnak fordulunk és a Keszthelyi-hegység felé vesszük az irányt vagy egyenesen tovább haladunk Vonyarcvashegy felé. Mi javasolnánk, hogy balra, a móló felé tegyünk egy kitérőt. Megéri, mert onnan látni lehet az összes tanúhegyet. Továbbá a györöki mólón állva az a tézis is megdőlni látszik, hogy a délieknek azért jó, mert onnan látni az északi partot: a györökiek ugyanazt láthatják innen, mint amit Balatonmáriafürdőn ücsörögve láthatunk a vízpartról.

hattyú- és kacsaetetés a balatongyöröki parton
Hattyú- és kacsaetetés a balatongyöröki parton

Vonyarcvashegy felé haladva balról a rendezvénytér majd a csónakkikötő következik. Onnan csendes kis utcán folytatódik az utunk, majd jobb- és balkanyar után következik az újabb szakasz (erdős, ligetes, jól járható), mely a vonyarcvashegyi Szent Mihály dombig tart, melyre erős emelkedővel lehet fölkapaszkodni. A helyiek által hegynek titulált tetőn áll az országban egyedüli halászkápolna. Legendája szerint a téli Balatonon bajba jutott halászok emelték megmenekülésük hálájaként. A domb aljában pihenőpadokat találunk. Tovább haladva az egyik legszebb rész következik. A vonyarci strandnál szezonban erős forgalommal találkozhatunk. A vasúti átkelő után folytatódik a kiépített kerékpárút, melyet a gyalogosok is igénybe vesznek. A települést elhagyva újabb nyugis és szép szakasz jön.

balatoni körút táblája
Balatoni körút táblája Fotó: funiQ

Északról ott a Keszthelyi-hegység, a déli oldalon pedig a vasút és a nádas. Beérkezünk Gyenesdiásra. Itt délnek fordulunk, újra átkelünk a síneken, majd pár méter után jobbra találjuk a Bringatanya kerékpáros pihenőhelyet. Folytatjuk utunkat, újabb nagyon szép rész jön, egészen Keszthely határáig. Elhaladunk az alsógyenesi strand és a keszthelyi Libás strand mellett. A hajókikötő után rátérhetünk a keszthelyi mólóig tartó sétányra vagy folytatjuk utunkat a kerékpárúton, mely 200 méter után megszűnik, és kisebb utcákon vezet. Mindkét útvonalon elérhető a keszthelyi móló.

keszthelyi móló
Keszthelyi móló Fotó: funiQ

Keszthelyen megnézhetjük a Helikon Kastélymúzeumot (Festetics-kastély, Hintómúzeum, Vadászati és Vasútmodell kiállítás). A sétálóutcában és a Balatonhoz lefutó utcákban számos műemlékházban gyönyörködhetünk. Több szálláshely, így kemping lehetővé teszi, hogy akár több napon keresztül itt állomásozzunk. De mi a mólótól a vasút és a Balaton-part között futó kijelölt kerékpárúton, a sportpálya mellett folytatjuk utunkat. Megérkezünk a Halászcsárda mellé, majd egy szintén kerékpározásra is kijelölt úton végigkövetjük a Helikon strandot és a kempinget. Elhagyva végre ismét épített bringaúton tekerünk. Kisebb kanyargás után egy szabadstrandhoz érünk, majd megszűnik a nyüzsi és a Balaton nyugati oldalán haladunk. Előbb egy erdős majd egy bekerített rész mellett haladunk. Utóbbinál elég szűkös az út. Később lesz egy patak, jó széles fahíddal, majd jön a szokásos vasúti átkelés, ezúttal mindenféle sorompó nélkül, tehát oda kell figyelni. Kiérünk a 71-es út mellé, szép fasor között haladunk tovább. Fenékpuszta buszmegálló mellett jobbra leágazik az út: Valcum római romjai és tovább haladva a kiépített kerékpárúton a Vönöczky Schenk Jakab kutatóház érhető el. De mi a leágazás után pár méterrel betérünk egy frissítőre a földúton megközelíthető 400 éves Berki kocsmába.

Festetics-kastély
Festetics-kastély Fotó: funiQ

A pihenő után jön egy trükkös lejtős jobbkanyar, és ha szerencsénk van, balra szürkemarhák legelését nézhetjük. A sík szakasz után megérkezünk a 76-os számú főút mellé. Átkelünk a vasúton, megcsodáljuk a túloldalon a dinnyeárust. Itt ha valaki szeretne lemenni a Zala-folyó partjára, akkor balra forduljon (a túloldalról is elérhető, de az nagyobb kitérő). Mi a kerékpárúton haladva átszeljük a Zala-folyót és elhagyjuk Zala-megyét.

Árnyékot adó fák alatt érjük el a balatonberényi leágazót. Itt nekünk balra kell tartani Balatonberény irányába. Aki mégis egyenesen menne tovább, az Balatonszentgyörgyre jut, ahol a kerékpárút véget ér. De ha már ott járunk, akkor esetleg megnézhetjük a Csillagvárat és a falu végén balra fordulva műúton elérhetjük Balatonberény központját. Mi azonban az javasoljuk, hogy Balatonszentgyörgyöt most hagyjuk ki, hiszen az elágazótól a Balatoni kerékpárút bizonyos szempontból a legjobb szakasza következik. Széles, jó minőségű és viszonylag jól belátható, lehet haladni rendesen. egészen Balatonberény határáig, a vízműtelepig. Beérve a településre osztott pályás kerékpárúton illetve gyalogúton haladunk. Elfogyaszthatunk egy frissítőt a Tekergő kerékpáros pihenőhelynél.

strand
Pihenés a túra után