funiQ logo

Jánoshalma

A város, amely a XVIII. század óta szőlő- és gyümölcstermesztéséről méltán híres, még Közép-Európa egyik legszebb malmának, a Felső-Bácskai műmalomnak is otthont ad. A Zsinagógában néhány éve felfedezett mennyezeti freskókhoz hasonlóval pedig Európában mindössze két másik országban találkozhatunk.

kőből faragott városcímer
Kőből faragott városcímer Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Látnivalók

Zsinagóga

Az 1828-ban épült, műemlék jellegű zsidó imaház teljes eredeti berendezésével tekinthető meg. Igazi kincsnek számítanak azok a valószínűleg XVIII. századi mennyezeti freskók, amelyeket a 2000-ben befejezett felújítás alkalmával fedeztek fel a restaurátorok. Hasonló freskókat Európában barangolva csak Németországban és Lengyelországban csodálhatunk meg.

Zsinagóga
Zsinagóga Fotó: funiQ

Felső-bácskai műmalom

Az 1907-ben épült malomban még ma is kiváló minőségű lisztet őrölnek, az 1920-ban üzembe állított gépekkel. Középkori várkastélyhoz hasonló külső jegyeivel pedig igazán egyedi látványosságnak, egyben Közép-Európa egyik legszebb malmának számít. És hogy miért műmalom? Azokat az épületeket nevezzük így, ahol malomkő helyett hengerek végzik az őrlést. 

Felső-Bácskai Műmalom
Felső-Bácskai Műmalom Fotó: funiQ

Doktor-telepi szélmalom

Habár a malmot már 1997 óta nem használják, mégis igazán egyedi látványosságnak számít aszimmetrikus sátortetőjével, csonka kúp formájú alakjával. A szélvitorlái az évek folyamán eltűntek, de belső kialakítása viszonylag ép, és az eredeti eszközökkel rendelkezik. Egy gerendába vésett évszám szerint 1892-ben épült ez a népi műemlékű, úgynevezett Bognár Józsefné-féle szélmalom.

Doktor-telepi szélmalom
Doktor-telepi szélmalom Fotó: funiQ

Szentháromság szobor

A Béke téren elhelyezett, nagyjából öt-öt és fél méter magas, homokkőből készült szobor három egységből áll: alsó része a talapzat, melyen egy oszlop, valamint négy szent álló alakja látható (Szűz Mária, Szent József, Szent János és Szent Imre). Az emlékművet a Szentháromság-ábrázolás koronázza meg.

Szentháromság-szobor
Szentháromság-szobor Fotó: funiQ

Szent Orbán-szobor

A szőlőtermelők védőszentjének állított szobor igen nagy jelentőséggel bír a jánoshalmai gazdák körében. A helyi termelők minden évben, Orbán napon elsétálnak ide, és attól függően, hogy milyen volt az évi szőlőtermés, vesszőzéssel vagy borral való öntözéssel illetik azt.

Szent Orbán-szobor
Szent Orbán-szobor Fotó: funiQ

Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény

Az 1810-es évekből származó polgárházban kialakított termekben helytörténeti- és néprajzi kiállítással, valamint egy Brazil gyűjteménnyel ismerkedhetünk meg. Környékbeli ásatásokból előkerült leletek, népművészeti értékek kapnak itt helyet. A Bányai Taskovics Mihály Jánoshalmán született brazíliai paleontológustól kapott 120 millió éves halkövületek, növénymaradványok, ritka kőzetféleségek és 5-6000 éves indián szerszámok mind páratlan értéknek számítanak.  

Helytörténeti Gyűjtemény
Helytörténeti Gyűjtemény Fotó: funiQ

Baptista Imaház

Jánoshalmán 1917-ben honosodott meg a baptista misszió, az imaházat pedig 10 évvel később építették. Ma megközelítőleg 150 főt számlál a felekezet.

Baptista Imaház
Baptista Imaház Fotó: funiQ

Szent Anna római katolikus templom

Az 1788-ban felszentelt templom 48 méter magas tornya már messziről jól látható. A XX. század elején szentély résszel és két oldalhajóval bővítették az épületet, a festés pedig 1932-33-ban készült el. A tetőszerkezet derekából kiemelkedő huszártorony viszonylag ritka látnivaló.

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ

Isteni Gondviselés Kápolna

Az 1992-ben épült kápolnában rendkívül figyelemre méltó az oltár, a tabernákulum és a feszület, melyek egyedi fafaragásúak. 

Egyéb látnivalók: Anna-malom, Doktortelepi szélmalom, Halas fiú kőszobor, egykori Honvéd Kaszinó - ma az új Imre Zoltán Művelődési Központ, Orczy-kastély, Bordó-féle kastély, Bácskai hagyományok alkotó- és kiállítóháza, kovácsolt- és öntöttvas kereszt, Helyi Légvédelmi és Tüzér Múzeum, Magyar Hősi Emlékmű, Hunyadi-szobor, Aradi Vértanúk emlékműve, Halas-tó. 

Halas-tó
Halas-tó Fotó: funiQ
  • Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület épülete
    Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület épülete Fotó: funiQ
  • Bordó-féle kastély
    Bordó-féle kastély Fotó: funiQ
  • Halas-tó
    Halas-tó Fotó: funiQ
  • kovácsolt vas kereszt
    Kovácsolt vas kereszt Fotó: funiQ

A város közelében lovaglási, lovaskocsizási, horgászati, kirándulási lehetőségek vannak. 

Rendezvények: Amatőr Fogathajtó Verseny (május), Jánoshalmi Napok (június), Szüreti Napok (szeptember).

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ

Szálláshelyek

Király Lovastanya

Cím: 6440 Jánoshalma, Parcelok tanya 27/A
Tel.: +36 30 415 0344, +36 30 627 0744
E-mail: lovastanya.kiraly@mailbox.hu
Web: kiralylovastanya.hu

Szálláshelyek a közelben: Kiskunhalas, Hajós, Kunfehértó

Vendéglátóhelyek

Korzó étterem

Cím: 6440 Jánoshalma, Béke tér 12.
Tel.: +36 77 401 130
E-mail: korzoetterem@gmail.com
Web: www.korzoetterem.hu

Gála étterem és pizzéria

Cím: 6440 Jánoshalma, Béke tér 5.
Tel.: +36 77 402 236

Története

Hunyadi János-szobor
Hunyadi János-szobor Fotó: funiQ

Régészeti feltárásokból tudjuk, hogy ezen a területen nomád pásztornépek - avarok, hunok, szarmaták - éltek. 

A tatárjárást követően magyarok és frissen betelepült kunok vegyesen lakták az akkor Csőszapának nevezett községet. Amikor a terület 1439-ben a Hunyadi-család birtoka lett, a Jankó, Jankószállás nevet kapta. A török megszállás idején a falu szinte teljesen elnéptelenedett, később szerbek és bunyevácok települtek be. Az 1730-as években főként katolikus magyarok, délszlávok és szlovákok alkották a lakosságot. A törökök óta Jankovácznak is nevezett falu, 1799-ben az Orczy család jobbágybirtokává vált. A XIX. század elején mezővárosi rangot kapott, amelyet 1886-ig meg is tarthatott. Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után a terület jó adottságait kihasználva szőlő- és gyümölcs-, valamint szántóföldi növénytermesztésbe kezdett a lakosság. Az állattartás mellett az iparos réteg megerősödése is elősegítette, hogy egy gazdaságilag erős kisváros váljék belőle. Ezt az időszakot határozottan fejlődési periódusnak tekinthetjük. A Béke téren kialakított gyümölcspiac országszerte híres volt. A gyümölcs kereskedelem és a feldolgozás különféle formái pedig jelentős teret nyertek.

A Jánoshalma nevet 1904-ben adták a községnek. A városi rangot 1989-ben kapta meg.

kopjafa
Kopjafa Fotó: funiQ